Primera acción I Jo També.
El 20 de juliol de 2020, va tenir lloc al Vinalab, a Vinaròs, la primera acció de la plataforma "I Jo També". Celebrem la primera taula rodona amb l'objectiu de donar visibilitat a la necessitat de crear opcions laborals per a les persones amb discapacitat. Pariticiparon en aquesta taula: Paco Cobacho, fundador i president d'honor de la Fundació Novaterra: Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs: Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló i Andres Martinez, alcalde de Peníscola. Com a moderador, Richard Campos, director de centre comarcal d'educació especial Baix Maestrat.
El nostre objectiu
La intenció darrere d'aquesta acció, com dèiem, és donar visibilitat a la clara necessitat de crear opcions de formació i laborals per a persones amb discapacitat i com a conseqüència d'aquesta, en risc d'exclusió social pel que fa al que el món laboral es refereix. Per a això, Paco ens va presentar el model d'acció de la fundació Novaterra, un model possible i efectiu al què l'avalen molts anys d'èxit.
La fundació Novaterra és una entitat social que no està subjecta a cap entitat pública, que dóna suport a les persones més desfavorides, per mitjà de la seva formació i inserció laboral, per a la seva promoció i integració plena en la societat. Part essencial del seu treball, és l'acompanyament a persones que han trobat múltiples adversitats en la vida i que necessiten aconseguir i mantenir una feina per tornar a posar-se en peu i viure amb dignitat.
A més de gaudir de la presentació de Novaterra, es va demanar als alcaldes que es pronunciaren respecte al model de Novaterra i que explicaren que necessitats detecten en els seus municipis i en la comarca. Se'ls va preguntar també sobre quines accions estan desenvolupant o es plantegen per donar resposta a aquestes necessitats i que accions estan desenvolupant per donar resposta.
Una setmana abans, COCEMFE Maestrat, va visitar amb Berta Domenech, regidora de Política Social i Joventut i el col·legi d'educació especial, les instal·lacions de Novaterra a Paterna per veure en primera persona allò del que tant havíem sentit parlar.
Guillem Alsina, va reconèixer la necessitat d'una col·laboració per part de les empreses i comerços privats, perquè amb el suport de l'Ajuntament, es generés un model d'acció en la línia del que s'ha vist en Novaterra. Per la seva banda, Andrés Martínez, va reconèixer la necessitat d'actuar des del propi Ajuntament, reconeixent que és possible per part de tots els municipis i que no s'està fent tot el possible per crear llocs de treball i opcions per a les persones amb discapacitat. Xaro Miralles, va exposar que des de l'Ajuntament, intenten acollir-se a totes les subvencions que suposen una oportunitat de general ocupació per a persones en risc d'exclusió social i, que des d’itineraris i altres recursos del municipi, es treballa per a això.
Paco, va explicar que poden fer els ajuntaments i explica com van iniciar ells la seva activitat i on es troben a dia d'avui. L'alcalde de Peníscola, Andrés, va apel·lar a la necessitat de treballar de forma conjunta dels ajuntaments per unificar esforços en la direcció correcta.
En aquesta jornada, a més, es va projectar un vídeo, preparat pel CEE Baix Maestrat, on diversos alumnes donaven resposta a qüestions relacionades amb l'ocupació i els seus projectes de futur.
En les conclusions, tots estaven d'acord en la necessitat de coordinar-se, de treballar en la mateixa direcció al marge dels colors dels seus partits i de qualsevol ideologia política i aplicar la llei en la contractació del 2% de persones amb discapacitat començant pel Ajuntament.